DUCXX - interview Anja Nekeman

Op 09 oktober 2014

Anja Nekeman: 'DUCXX verbindt'

Zou het niet mooi zijn als (jonge) designers en architecten meer praktische vakkennis ontwikkelen én in contact komen met elkaar en met mogelijke opdrachtgevers? Die vraag was voor initiatiefneemster Anja Nekeman het startpunt voor DUCXX. "DUCXX wil het gat tussen theoretische kennis en praktijk overbruggen én bij jonge ontwerpers de liefde voor het vak stimuleren.”

Hoe is het idee voor DUCXX ontstaan?
"We ontdekten dat er bij veel design- en architectuuropleidingen een 'gap' bestaat tussen theorie en praktijk. Studenten leren bijvoorbeeld een mooi gebouw te ontwerpen, maar net zo belangrijk is: hoe zorg je ervoor dat mensen in dat gebouw zich ook prettig voelen? Daarnaast zien we dat veel vakkennis uit Nederland verdwijnt. Dat is zonde. 'Vakkennis is ons cultureel erfgoed: het maakt ons uniek. Daarom moeten we die vakkennis zien te behouden. Kennisoverdracht aan de volgende generatie is daarom een must', vertelde een bevriende internationaal ontwerper. DUCXX wil het gat tussen theoretische kennis en praktijk overbruggen én jonge ontwerpers de liefde voor het vak stimuleren."

Wat is je motivatie om dat gat te dichten?
"Leo, mijn man, was directeur-eigenaar van LEOXX, een eigenzinnige onderneming in innovatieve projectvloeren. Met een zeer uitgebreide en uitgebalanceerde collectie kwaliteitsvloeren, voor ruimtes met een extra dimensie. LEOXX levert hoogwaardige producten in een breed assortiment. Denk o.a. aan geweven en getufte tapijten, maar ook pvc- en gietvloeren. Toen Leo in 2013 overleed, heb ik samen met de huidige directeur en de medewerkers besloten het bedrijf voort te zetten.

Daarnaast ben ik gecertificeerd trainer/coach in Geweldloze Communicatie, ook wel Verbindend Communiceren genoemd. Uitgangspunt is mensen verbinden op basis van behoeften en je verantwoordelijkheid nemen om deze behoeften te vervullen. Dat is wat Leo ook deed. Hij wilde niet een bedrijf dat alleen om geld draait, hij wilde iets kunnen betekenen voor de maatschappij en voor de volgende generaties. DUCXX draait daarom om duurzaamheid, om maatschappelijk verantwoord ondernemen."

Hoe ben je te werk gegaan met de opstart van DUCXX?
"Begin 2014 heb ik verschillende mensen geïnterviewd, zowel binnen het bedrijf als daarbuiten. Mijn vraag was of anderen herkennen wat Leo en ik constateerden: het gat tussen theorie en praktijk en de behoefte aan vakkennis. Dat bleek zo te zijn. En zo kwam ik in gesprek met een aantal docenten van de faculteit Architectuur van de TU Delft. Zij waren zo enthousiast dat we inmiddels een onderdeel verzorgen in een mastertraject: Tectonics of the Interior. Dat is dan ook het eerste project onder DUCXX."

Wat hoop je te bereiken met DUCXX?
"Ik wil studenten, ontwerpers, architecten en opdrachtgevers met elkaar verbinden, zodat ze elkaar kunnen inspireren en kennis kunnen uitwisselen waardoor co-creatie kan ontstaan. Vandaar de naam DUCXX. 'Ductum' is het Latijn voor dingen een kant op leiden, denk maar aan viaduct of aquaduct. Tegelijk staat DUCXX ook voor de ‘vreemde eend in de bijt’. DUCXX wil namelijk op een authentieke en unieke wijze het verschil maken net als waar Leoxx altijd voor zal blijven staan.

Ik hoop daarnaast een belangrijke bijdrage te kunnen leveren aan de overdracht van praktische vakkennis aan studenten, zodat ze hun fundament kunnen verbreden en versterken. Op die manier kunnen ze op termijn hun product eenvoudiger in de markt zetten. Want ik weet hoe moeilijk dat kan zijn voor creatieve mensen; ze zijn vaak sterk inhoudelijk, maar vinden het lastig zichzelf te verkopen."

En wat betekent DUCXXvoor jou persoonlijk?
"DUCXX is allereerst de voortzetting van Leo's idee. Daarnaast werk ik graag met jonge mensen. Zij staan open voor innovatie, zorgen voor vernieuwing. Daarom zal DUCXX nooit klaar zijn. Het zal zich blijven vernieuwen. Dat is ook mijn werkwijze: ik kijk het liefst niet naar de hele trap, maar naar afzonderlijke treden, zodat je kunt blijven meebewegen met wat er in de wereld gebeurt."

 

  • DUCXX - interview Anja Nekeman
  • DUCXX - interview Anja Nekeman
  • Feel free to contact

    Feel Free
    to contact

  • DUCXX - interview Anja Nekeman
Inschrijven Nieuwsbrief