Een eerlijk verhaal over tapijt en akoestiek

Op 19 mei 2015

Wat is slechte akoestiek? En wat kun je daaraan doen? Jeroen Besteman, oprichter van de Akoestiekfabriek in Rotterdam, legt uit wat het belang is van goede akoestiek voor spraakverstaanbaarheid. 

‘Akoestiek is de invloed die een ruimte heeft op de klank en nagalm van geluid’, vertelt Jeroen Besteman. ‘Als het te lang duurt voor het geluid terug in je oren komt of als het signaal verstoord is, dan is er sprake van slechte akoestiek. Dan wordt de spraakverstaanbaarheid ook minder. Niet handig in een kantooromgeving.’

De rol van tapijt
Geluid verplaatst zich in een golfbeweging. Hoe dichter de golven op elkaar staan, hoe hoger de frequentie en hoe hoger de toon van het geluid. Wat betekent dit voor de absorptie van geluid?

‘Om een frequentie te kunnen absorberen, moet de hele golfbeweging opgenomen worden in het akoestische materiaal’, antwoordt Besteman. ‘Een lage frequentie van bijvoorbeeld 100 Hz heeft een golfbeweging van 30 cm lang. Het akoestische materiaal moet dan minimaal 30 cm dik zijn om deze frequentie te kunnen absorberen. Dit is ook de verklaring waarom tapijt en gordijnen alleen de klankkleur warmer maken. Zij absorberen alleen de heel hoge frequenties, omdat ze dun zijn. 

LEOXX is als enige partij eerlijk hierover. LEOXX blijft aangeven bij haar klanten: wij hebben oplossingen voor contactgeluidsisolatie, maar niet voor geluidsabsorptie. Contactgeluid is het doorslaan van geluid door een vloer en een pand heen. Daar kan LEOXX wel wat aan doen. Verder kan LEOXX tapijten leveren die onze akoestische oplossingen verbijzonderen. Daar maken wij vaak gebruik van.

Spraakverstaanbaarheid
De Akoestiekfabriek richt zich specifiek op spraakverstaanbaarheid. Het gaat hierbij over het gebied tussen 100 en 4000 Herz. ‘Dat kun je alleen dempen met objecten die minimaal 5 tot 6 centimeter dik zijn en waarvan het materiaal niet te dicht is’, aldus Besteman. ‘Het geluid moet erin kunnen treden. Dat kan met wandpanelen, maar ook met sofa’s. Daarbij hebben wij een heldere stelregel: voor goede spraakverstaanbaarheid moet je 1/3 van de vloeroppervlakte vertalen in akoestische vierkante meters.

Dat is best veel, zeker in een kantooromgeving. Daarom worden wij graag vanaf het begin betrokken bij de akoestische inrichting van de ruimte. Dan kunnen we slimmere dingen doen. Bijvoorbeeld bureaus niet tegenover elkaar plaatsen, want dan bekogel je elkaar met geluid. Bureaus in v-vorm geven veel minder akoestische druk. Wij proberen een optimum te creëren voor een zo goed mogelijke spraakverstaanbaarheid.’

Warmere klankkleur
Is tapijt dan helemaal niet van belang als akoestische oplossing? ‘Zeker wel’, zegt Besteman. ‘Tapijten en gordijnen absorberen hoogfrequent geluid, de klankkleur wordt daardoor warmer. Alleen voor spraak maakt dat niet veel uit. Je kan niet met droge ogen zeggen dat tapijt goed is voor spraakverstaanbaarheid. Dat doet LEOXX dan ook niet.’

  • Een eerlijk verhaal over tapijt en akoestiek
  • Een eerlijk verhaal over tapijt en akoestiek
  • Feel free to contact

    Feel Free
    to contact

  • Een eerlijk verhaal over tapijt en akoestiek
Inschrijven Nieuwsbrief