De visie is leidend, het gebouw volgt

Op 06 oktober 2015

“Breng alleen contrasten aan als dat contrast betekenis heeft, zeker bij een oudere doelgroep.” Dat is één van de praktische adviezen van Fiona de Vos, eigenaar van studio dVO | Bewuster Bouwen en specialist op het gebied van omgevingspsychologie. Inzichten uit dit vakgebied zijn van groot belang bij nieuwbouw en verbouw.

“Er komt steeds meer belangstelling voor omgevingspsychologie,” vertelt Fiona de Vos. “Ik geef het vak aan de Universiteit van Amsterdam. Niet alleen studenten psychologie, maar ook studenten bouwkunde komen erop af. Een goede ontwikkeling. Hoe meer we weten, hoe meer we uit een investering kunnen halen door weloverwogen en geïnformeerde beslissingen te nemen. Evidence Based Design in het ontwerpproces brengen, dat is waarnaar ik streef. De visie van de opdrachtgever is hierbij leidend, het gebouw volgt.”

Contrast met betekenis

Omgevingspsychologie is de brug tussen eindgebruiker, opdrachtgever en architect. Het gaat om bouwen met het einddoel voor ogen. “Ik heb veel projecten in de zorg gedaan,” vervolgt De Vos. “Daar kan zonder meerkosten veel gerealiseerd worden op het gebied van zelfredzaamheid van mensen die slechter gaan zien of cognitieve beperkingen krijgen.

Wat je bijvoorbeeld vaak ziet in zorgcentra zijn vloeren met patronen, bijvoorbeeld met zwarte banden aan de randen en een lichte baan in het midden. Dat creëert verwarring en angst omdat oudere mensen de zwarte banden als gat of drempel waarnemen. Daar moeten we rekening mee houden. Geen contrasten aanbrengen in een vloer als dat contrast geen betekenis heeft. Contrast tussen vloer en wand heeft wel betekenis. De hersenen krijgen dan een duidelijk signaal dat er iets aan de hand is: de vloer houdt op, de muur begint.”

Design volgt functie

“De visuele kant van bouwen en inrichten is maar een deel van waar ik me bezig houd, maar wel een belangrijk deel. Het gaat erom de omgeving in te zetten als middel om de doelen van de organisatie te verwezenlijken. Vaak wordt er gebouwd en ingericht op basis van aannames. Later blijkt het gebouw niet gebruikt te worden zoals verwacht. De faalkosten zijn dan hoog, terwijl inzichten uit de omgevingspsychologie dat kunnen voorkomen.

Zo zijn veel kleur- en materiaaltoepassingen niet goed. Belangrijk is dat we voor ogen houden voor wie we bouwen. In zorginstellingen zorgen betere loop- en zichtlijnen voor hogere veiligheid, minder incidenten en hogere tevredenheid van zowel patiënten als medewerkers. In kantoren is de omgeving van invloed op de effectiviteit, productiviteit en het verloop van de medewerkers.”

Processen bekijken

“Bij nieuwbouw en verbouw moeten oneindig veel keuzes gemaakt worden,” besluit De Vos. “Doe je dat zonder visie, dan ben je stuurloos. De opdrachtgever moet nadenken over doelen, kernwaarden en processen. Ik zeg: Als je dat goed op orde hebt, ben je al een heel eind op weg. Zorgvuldig naar je processen kijken voordat je gaat nadenken over een nieuw gebouw. Dat is misschien een ingrijpende werkwijze, maar het biedt je wel de mogelijkheid om het gebouw echt een verlengstuk te laten zijn van de visie van je organisatie.”

Op het evenement KOMT DAT ZIEN op donderdag 12 november bij ons ‘Over de Vloer’ geeft Fiona de Vos van Studio dVO | Bewuster Bouwen een presentatie over omgevingspsychologie. Hier vast een inleiding op het onderwerp.
 

  • De visie is leidend, het gebouw volgt
  • De visie is leidend, het gebouw volgt
  • Feel free to contact

    Feel Free
    to contact

  • De visie is leidend, het gebouw volgt
  • De visie is leidend, het gebouw volgt
  • De visie is leidend, het gebouw volgt
Inschrijven Nieuwsbrief