Het geheim van een gezond ziekenhuisinterieur

Op 21 januari 2016

Hoe onaangenaam is een ziekenhuisbezoek? Met een goed doordacht ontwerp kan het ziekenhuisinterieur een totaal andere beleving bieden aan patiënten. Peter Vanca werkte ooit zelf in de zorg als verpleger en OK-assistent, schoolde zich om tot ontwerper en is nu interieurarchitect in het Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis. Hij ontwikkelde vanuit zijn eigen ervaring zijn visie op het inrichten van ziekenhuizen.

Denken in oplossingen

Het interieurontwerp van een ziekenhuis kan allerlei uitgangspunten hebben zoals veiligheid, efficiency en hygiëne, maar ik zie dat als randvoorwaarden. In het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis is de beleving van de patiënt het uitgangspunt. Door die centraal te stellen wordt veel meer gedacht in oplossingen.

Het voelt niet als een ziekenhuis

Hoe beter men zich voelt, hoe meer dat de genezing kan bevorderen. Een ziekenhuisomgeving roept bij veel mensen angst en stress op. De uitdaging is dus om het AVL niet op een ziekenhuis te laten lijken. Hygiëne wekt wel een zeker vertrouwen dus het moet ook geen luxe hotel worden. Een mooi interieur is prettig maar te mooi is voor sommigen intimiderend. Of je nu uit de Jordaan komt of uit Blaricum, iedereen moet zich thuis kunnen voelen. Het is dus constant zoeken naar balans. Daar is geen blauwdruk voor, dat gaat op gevoel.

De kracht van hospitality in de zorg

Een balie is er niet. Gastvrouwen verwelkomen de mensen en begeleiden hen naar de juiste afdeling. Zo hoeven zij niet zelf te lopen zoeken en bewegwijzering met beangstigende teksten als ‘bestralingsruimte’ zijn niet nodig. De Centrale hal van het ziekenhuis wordt verbouwd tot een lobby, een serre en een restaurant. Daar worden mensen verwend met lekker gezond eten en een Italiaanse koffiebar. Het personeel kwam met de suggestie om de wachtkamers aangenamer te maken zonder die harde stoelen op een rijtje. Zo verzamelen we ideeën. De rust, huiselijkheid en schoonheid, het zit ‘m in details. Die tellen op tot een totaal dat goed voelt.

Thuis in het ziekenhuis

Het vergt soms inventiviteit om de goede sfeer te kunnen creëren. Wegens brandveiligheid konden de gordijnen rond de bedden niet tot het plafond rijken. Met onvriendelijke, in de ruimte stekende rails tot gevolg. Hoge gordijnen met bovenin een open doorlatende structuur zijn een beter alternatief. We hebben mooie tapijten liggen maar dan van vinyl. Waar geen planten kunnen staan werken we met andere natuurlijke elementen zoals hout, kristallen en acrylaat panelen in natuurtinten, waarin natuurlijke materialen verwerkt zijn.

De natuur als rustpunt

Mijn droom is een enorm aquarium met kwallen in ultraviolet licht. Dat is als een ballet waarvan je haast in trance raakt. Vanuit hygiënisch oogpunt is het geen optie. Maar een fontein op het plein, met zacht stromend water over een grote rots, gaat mogelijk wel door. Er hebben zich al wat sponsors aangediend. Mensen hebben echt behoefte aan zo’n natuurlijk rustpunt.
 

  • Het geheim van een gezond ziekenhuisinterieur
  • Het geheim van een gezond ziekenhuisinterieur
  • Feel free to contact

    Feel Free
    to contact

  • Het geheim van een gezond ziekenhuisinterieur
Inschrijven Nieuwsbrief