Mensen willen terug naar de basis

Op 18 februari 2016

Connectie met de basis is je thuis voelen. Mensen willen steeds meer een eigen thuis creëren, zowel in de woning als op de werkvloer. En we verlangen massaal naar dat hutje op de hei. Die beweging naar onze eigen natuur zie je ook in andere dingen terug.

Individualisme in verbinding

De individualisering is nog niet ten einde. Het idee dat we onszelf moeten verwezenlijken is actueler dan ooit. Tegelijk zie ik dat er een groeiende hang is naar connectie. Niet alleen via Facebook, maar juist ook in het fysieke contact. Mensen willen zich gehecht voelen, thuis voelen. We reiken uit naar elkaar. De deeleconomie, participatiemaatschappij en stadsmoestuinen zijn daar voorbeelden van. Ook grijpen we terug naar het persoonlijke en herkenbare. Oude ambachten en handgemaakte materialen herleven. Hergebruik van wat er al was, zou je een trend kunnen noemen.

Escapisme zonder ballast

Het boek van Marie Kondo, de opruimgoeroe, is een grote hit.  Haar boek gaat niet alleen over een net huis, maar over de vraag: wat is nou echt belangrijk? Als je het niet gebruikt en er niet blij van wordt: weg ermee. Ontdoe je van alle ballast, alleen de essentie blijft over. Je ziet nu dat mensen ook hun leven soms als ballast ervaren en even helemaal los willen laten. Ze willen wegvluchten uit de realiteit, uit de sleur en de ratrace. Reizen naar onherbergzame plekken en ‘the middle of nowhere’ zijn steeds populairder. De natuur in en terug naar de basis.

In contact met de oorsprong

Veel mensen met een bureauberoep laten zich omscholen om iets met hun handen te doen. Ook in het interieur keert handwerk terug. Mensen willen geen anonieme producten meer, maar producten met een verhaal. Stichting Tafelboom in Utrecht doet dit door gekapte stadsbomen te redden van de versnipperaar, oude bomen met een geschiedenis. Wie de tafel koopt die ze ervan maken krijgt die verhalen over de herkomst erbij. In hun ontwerpen herken je vaak nog de grillige vormen van de boom. Deze grilligheid en dit contact met onze natuur, willen we terug en niet alleen in het interieur.

Onze vrije natuur

Ook in de stad zie ik het meer losse en speelse, bijvoorbeeld in de vorm van kunst in de publieke ruimte. Het Feestaardvarken in Arnhem is een gigantisch beeld van een beest dat achterover ligt in een stukje wildernis midden in de stad. Het doorbreekt de orde en dagelijkse routine. Mensen klimmen als aapjes op het grote lijf, waardoor een speelse interactie tussen mens en openbare ruimte ontstaat. En dat is precies wat de kunstenaar Florentijn Hofman met zijn werk beoogt. Spelen in de serieuze geordende stad. Ook dat is vluchten.  Of misschien is dat juist wel even helemaal thuiskomen.

Saar van der Spek is docente trendonderzoek aan de Fontys Hogescholen en heeft haar eigen trendresearch bureau Ontroerende zaken.

Saar van der Spek spreekt ook op het event ‘Voel je thuis’ 

 • Mensen willen terug naar de basis
 • Mensen willen terug naar de basis
 • Feel free to contact

  Feel Free
  to contact

 • Mensen willen terug naar de basis
 • Mensen willen terug naar de basis
 • Mensen willen terug naar de basis
 • Mensen willen terug naar de basis
Inschrijven Nieuwsbrief