Ontmoeten is het nieuwe werken

Op 17 maart 2016

Tribes biedt werkplekken voor business nomads. De Oxford dictionary noemt nomads ‘leden van een volk dat met haar dieren rondtrekt op zoek naar verse weidegronden’. De business nomad verruilde weidegrond voor wifi en reist de neus voor zaken achterna. Er zijn in Nederland al zo’n 1,3 miljoen flexwerkers die overal gaan waar de business hen leidt. Een nieuw soort werkplekken brengt deze gelijkgestemden bij elkaar.

Hospitality is key

50 jaar geleden waren er kantoren en geen computers, over 50 jaar is het andersom. Met je laptop ben je vrij om overal te werken waar je goed zaken kunt doen. Tribes faciliteert die plekken, niet de klassieke office spaces, maar ontmoetingsplekken vanuit hospitality. Vooral voor zelfstandigen is elkaar ontmoeten belangrijk. Daarom is er aan de sfeer en goed eten en drinken heel veel aandacht besteed.

Reizen maakt creatief

Elke plek die inspireert kan een goede business plek zijn. Om die visie te onderstrepen toverde Tribes voor één dag een beachclub in Knokke om tot werkplek. Met supersnel internet en wijds uitzicht over zee. Dat opent je blik, letterlijk en figuurlijk. De Masaï uit Kenia en Tanzania zeggen het ook: reizen stimuleert creativiteit. Daarom is geen Tribes plek hetzelfde. Elke locatie is een ode aan een andere stam. Je wordt geprikkeld door de verschillende interieurs, net als wanneer je op reis bent. Tegelijk ben je er thuis door het comfort en de warme sfeer.

Thuis tussen inheemse materialen

Het interieurontwerp van Tribes is geïnspireerd op de kleuren, dessins en het materiaalgebruik van inheemse stammen uit de hele wereld. Authentieke voorwerpen en materialen met een warme uitstraling als hout, dierenhuiden en kokos zie je overal terug in de interieurs. Maar ook materiaal uit de ‘moderne wereld’ toegepast in traditionele technieken. Zoals felgekleurde lampen uit Peru, gevlochten van recycleplastic.

Samenwerken in een cirkel

Naast het materiële is ook uit de tribal ideeën inspiratie geput. Bij veel volken vindt bijvoorbeeld het volksberaad plaats in een kring. Daar is iedereen gelijkwaardig, je kunt elkaar allemaal aankijken. Dat schept verbinding. Tribes biedt nu ronde ontmoetingsplekken. Het legt de nadruk op samenwerking. Juist door samen te werken ontstaan nieuwe ideeën en business kansen. De bedoeling van de Tribes ontmoetingsplekken is dat je het beste in jezelf en elkaar naar boven haalt.

Eduard Schaepman is Chief en Founder van Tribes – Inspiring Workplaces - en tevens gastsprekers op het LEOXX event ‘Voel je thuis’ op 7 april.

 • Ontmoeten is het nieuwe werken
 • Ontmoeten is het nieuwe werken
 • Feel free to contact

  Feel Free
  to contact

 • Ontmoeten is het nieuwe werken
 • Ontmoeten is het nieuwe werken
 • Ontmoeten is het nieuwe werken
 • Ontmoeten is het nieuwe werken
Inschrijven Nieuwsbrief