Dynamisch werken: sta op tegen zitten!

Op 19 mei 2016

Jarenlang nam de productiviteit van kantoormedewerkers toe door inzet van computers met als gevaarlijk nadeel: langdurig zitten. Jan Beltman, managing director van Markant, dynamisch werken: “Meer dan 1 miljoen Nederlanders hebben diabetes met als belangrijke oorzaak het enorme aantal zituren en gebrek aan beweging. Als deze leefstijl niet wijzigt, wordt gezondheidszorg onbetaalbaar en genieten nog weinig kantoormedewerkers na hun werkzame leven van een gezonde levensavond.” Hoe krijgen we mensen op kantoor in beweging?

Interieur voor een nieuwe leefstijl

We zouden elk half uur een poosje moeten staan of bewegen. Maar in de praktijk brengen we uren achter elkaar zittend door, wat de kans op de gevreesde ‘welvaartziektes’ ernstig verhoogt. Daar helpt zelfs dagelijks intensief sporten niet tegen. Uit onderzoek is gebleken dat het negatieve effect van lang stilzitten alleen is te verhelpen door het niet te doen! Het is dus essentieel om te veranderen van leefstijl. Het interieur van de werkplek moet die nieuwe leefstijl faciliteren. 

kantoor nieuwe stijl

Hoe kunnen we het kantoor zo inrichten dat staan en bewegen worden gestimuleerd? Het kantoor van Google is wat dat betreft beroemd om de inrichting. Er zijn expres allerlei verschillende flexplekken gecreëerd zodat je niet de hele tijd dezelfde werkhouding aanneemt. Je kunt staand aan de bar werken, op skippyballen die een actieve houding bevorderen en zelf fietsend. Bij HVO-Querido in Amsterdam hebben ze de vergadertafels simpelweg afgeschaft. Zo vermijden ze niet alleen zitten, het maakt ook het overleg korter en meer to-the-point. Toch is alle stoelen weghalen niet dé manier. Lang achter elkaar staan brengt ook gezondheidsrisico’s met zich mee. Wel draagt het afwisselen van staan en zitten absoluut bij aan een gezondere werkdag. 

Stapsgewijs dynamisch werken

Het probleem is dat mensen gewoontedieren zijn. Wie veel zit gaat niet van de ene op de andere dag staan. Jan Beltman van Markant: “Bij de ontwikkeling van Max hebben we daar rekening mee gehouden. Max zijn werkbladen die aan een systeemwand hangen en eventueel elektronisch versteld kunnen worden van zit- naar staplek. Standaard worden ze als zit-bureau geleverd en de loop van de tijd worden ze steeds vaker opgewaardeerd tot zit-sta werkplekken door het plaatsen van de aandrijf unit. Daardoor wordt de implementatie versoepeld. Dynamisch werken moet geen vervelende plicht zijn, maar een voorrecht.” 

Een gezonde toekomst

Jan Beltman: “We sparen in de vorm van ons pensioen voor een goede oude dag. Maar wat is je pensioenplan waard als er geen rekening wordt gehouden met enorme ziektekosten, die naast persoonlijk leed, grote financiële gevolgen hebben? Investeren in een goede gezondheid is minstens zo belangrijk als de schaapjes op het droge hebben.

Investeer in je gezondheid door:

  • thuis en op het werk regelmatig te wisselen van zithouding naar een sta-positie of nog beter elk (half) uurtje een korte wandeling te maken van twee minuten
  • de trap te nemen
  • geen fles maar een glas water op je werkplek te zetten dat je regelmatig moet bijvullen
  • een overleg in klein comité samen al wandelend te doen
  • vijf uit zeven dagen minimaal 10.000 stappen te lopen
  • regelmatig te sporten waarbij de hartslag even flink wordt opgejaagd 

Dat is niet alleen een investering voor de lange termijn, maar het levert direct een fors rendement op in de vorm van minder stress, meer zelfvertrouwen, minder (vaak) ziek zijn, betere carrière en veel meer energie de hele dag en avond.”

Met dank aan Jan Beltman, managing director bij Markant, dynamisch werken.

Feel free to share
Inschrijven Nieuwsbrief