Een prettig werkklimaat en een stijlvolle vloer, het kan

Op 18 december 2017

Duurzaamheid combineren met een stijlvolle inrichting is de afgelopen jaren een belangrijke uitdaging bij het inrichten van kantoren, hotels, winkels en zorgcentra. Pandeigenaren kiezen bij nieuwbouw/verbouw steeds vaker voor vloerverwarming/-koeling. Aan interieurarchitecten de taak om met deze randvoorwaarde de perfecte vloer te vinden. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel mogelijkheden.

In steeds meer kantoren vloerverwarming

Vloerverwarming/-koeling in kantoren. Het wordt meer en meer toegepast. De redenen hiervoor zijn divers, denk aan:

 • Aangename temperatuur door het hele kantoor
 • De warmte wordt beter verspreid door de vaak open ruimtes
 • Werknemers hebben geen last van droge lucht
 • Het is duurzaam - minder stoken of zoeken om de juiste temperatuur te krijgen
 • En het bespaart enorm veel geld

Een prettig werkklimaat verhoogt de efficiëntie en effectiviteit van de gebruikers. Zo verdient de investering in vloerverwarming zich al snel terug. Dat niet alleen. Het is ook zuiniger dan andere vormen van verwarming waardoor het ook nog eens 10 - 15% bespaart op de energierekening.

Een paar technische zaken

Bij het kiezen van de juiste vloer voor vloerverwarming is een aantal technische aspecten van belang:

 • Doorlatingscoëfficiënt/Warmtegeleidingscoëfficient (RC-waarde)
 • Condensvorming
 • Type verlijming
 • Opstookprotocol

Doorlatingcoëfficiënt/Warmtegeleidingscoëfficient (RC-waarde)

Het doorlatingcoëfficiënt of warmtegeleidingscoëfficient (RC-waarde) is een belangrijke waarde als het gaat om isolatie. Voor isolatie geldt: des te hoger de RC-waarde, des te minder warmte wordt er doorgelaten. Bij vloerverwarming wil je dus precies het omgekeerde, een zo laag mogelijke waarde:

 • In woonhuizen wordt 0,15 m2 K/W aangehouden
 • In kantoren 0,10 m2 K/W (bron WTH)

Per vloertype verschilt de RC-waarde enorm:

 • Gietvloer: 0,02 m2 K/W
 • PVC vloer: 0,03 - 0,05 m2 K/W
 • Tapijt: 0,06 - 0,30 m2 K/W

Met name bij tapijt zijn de verschillen in RC-waarde enorm. Dit komt onder andere door de samenstelling van het textiel en de backing.

Condensvorming

Kies je voor vloerverwarming dan is condensvorming op de vloer iets om rekening mee te houden. Hier heb je bij textiele vloeren iets minder last van dan bij harde vloeren. Belangrijk is om te weten dat het vloerverwarmingssysteem dit in principe moet opvangen.

Type verlijming

Niet elke lijm is geschikt voor vloerverwarming. Let hier dus op. Gebruik je de verkeerde lijm, dan laat de vloer los en kan bol gaan staan.

Opstookprotocol

Is de vloerverwarming net nieuw? Let dan op het opstookprotocol. Dit protocol vertelt hoe de vloer in eerste instantie opgewarmd moet worden: rustig en weinig temperatuurverschillen. Doe je dat niet, dan scheurt de ondervloer en uiteindelijk de vloer. Hier kan geen enkele vloer op gelegd worden.

Laat je niet voor de gek houden

In de markt zijn er veel broodje aap verhalen over welke vloeren wel/niet/beter geschikt zijn voor vloerverwarming/-koeling. De belangrijkste heeft betrekking op de RC-waarde.

0,05 m2 K/W is niet 40% effectiever

Verkopers schermen met de RC-waarde, omdat er weinig over bekend is. Zo wordt gezegd dat een RC-waarde van 0,05 veel beter is dan 0,09. En ja, het is een verschil van 40%. Maar het verschil in warmteafgifte is veel minder. Dit ligt tussen de 5 en 10%, afhankelijk van de hartafstand van de verwarmingsleidingen tot de bovenzijde van de vloer (WTH).

Tapijt kan concurreren met harde vloeren

Tegenwoordig zijn er verschillende tapijtleveranciers met oplossingen die kunnen concurreren met harde vloeren. Denk bijvoorbeeld aan de Anker tapijttegels die een vergelijkbare RC-waarde hebben en bovendien een heel andere uitstraling geven aan een kantoorruimte.

Denk ook aan de akoestiek

Een punt wat vaak wordt vergeten is de akoestische eigenschappen van een vloer. Bellende collega’s, vrouwelijke collega’s met hoge hakken of rollende bureaustoelen kunnen flink storen. Kies je voor een harde vloer, dan zijn alternatieve oplossingen zoals karpetten, wand-/plafondpanelen noodzakelijk. Bij tapijt is dit niet zo snel nodig doordat het geluid beter wordt geabsorbeerd door het textiel.

Laat je niet beperken in het type vloer

Heb je als ontwerper of inrichter te maken met vloerverwarming/-koeling? Laat je dan niet beperken. Blijf in de eerste plaats denken aan kleur/uitstraling en dan pas aan functionaliteiten. Het type vloer volgt vanzelf en daarbinnen zijn er nog enorm veel mogelijkheden. Alle harde en zachte vloeren van LEOXX voldoen aan de bovengenoemde RC-waarde. Laat je dus niet beperken in productkeuze bij vloerverwarming/-koeling.
 

Ontdek onze collectie

 

 

 • Een prettig werkklimaat en een stijlvolle vloer, het kan
 • Een prettig werkklimaat en een stijlvolle vloer, het kan
 • Feel free to contact

  Feel Free
  to contact

 • Een prettig werkklimaat en een stijlvolle vloer, het kan
 • Een prettig werkklimaat en een stijlvolle vloer, het kan
 • Een prettig werkklimaat en een stijlvolle vloer, het kan
Inschrijven Nieuwsbrief