Het belang van goed licht op kantoor

Op 17 november 2015

Om prettig en gefocust te kunnen werken, moet verlichting in een werkruimte niet alleen een minimale hoeveelheid licht geven, het mag daarbij niet verblindend zijn, te fel of te onregelmatig. Als het om kantoorverlichting gaat, moet er aan basisvoorwaarden worden voldaan en eentje die vaak onderschat wordt is visueel comfort. Werknemers kunnen beter presteren als ze zich comfortabel voelen. Visueel comfort, op een prettige manier kunnen zien en om je heen kijken is daarbij heel belangrijk.

Kantoorverlichting: het is vaker teveel dan te weinig

Licht beïnvloed het comfort. Het spreekt vanzelf dat kantoorverlichting niet te zwak mag zijn om te kunnen zien wat je doet. Maar vaak wordt over het hoofd gezien dat sterke verlichting enigszins verblindend kan zijn, waardoor je onbewust gaat ‘knijpen’ en dat is zeer vermoeiend. Dit is ook het geval als de lichtbron te zichtbaar is. Of met veel glanzende materialen in de omgeving. Een hoogglans vloer bijvoorbeeld, weerkaatst lichtbronnen als een waterspiegel en kan zo zorgen voor hinderlijke lichtvlekken. Dit is makkelijk te voorkomen door de lichtbron diffuser te maken met rasters. Kiezen voor een vloer met een mooie matte glans is misschien een betere optie. Bij een donkere vloer is het contrast tussen de rest van de vloer en lichtplekken door weerkaatsing het grootst. Een lichte vloer oogt wat egaler maar vraagt in het algemeen om zwakkere verlichting.
 

Het comfort van goed gespreid licht

Visueel comfort zit ‘m ook in de lichtspreiding. Vermoeide ogen zijn vaak het gevolg van een goed verlicht bureau in een omgeving die dat niet is. Door het contrast tussen de werkplek en de omgeving moeten de ogen, bij wisseling van blikveld, zich telkens aanpassen. Denk maar aan het effect als je de bioscoop uitkomt. Dit licht-donker contrast kan mooi en dramatisch zijn in een ruimte, maar is voor een werkplek funest. Daarom zie je dat bijvoorbeeld een tandartspraktijk vaak baadt in het licht. Een tandarts moet zeer gedetailleerd werken en heeft dus sterke verlichting nodig. De lichtsterkte in de rest van de ruimte is daarop aangepast.
 

Beter werk door betere kantoorverlichting

Het advies is om bureaulampen te combineren met kleinere, onopvallende (spot) verlichting op de achtergrond en om een goed evenwicht te vinden tussen deze lichtbronnen. Hierbij moet natuurlijk gelet worden op de kleuren van de omgeving. Witte wanden weerkaatsen meer licht dan donkere wanden en dit geldt ook voor vloeren. Zaken als de aanwezigheid van beeldschermen, daglicht en glazen wanden spelen ook een rol. Licht is een samenspel van vele factoren en het loont om een goed lichtplan te laten maken. Tenslotte is verlichting bepalend voor het niveau van comfort, concentratie en prestatie op de werkvloer.

 • Het belang van goed licht op kantoor
 • Het belang van goed licht op kantoor
 • Feel free to contact

  Feel Free
  to contact

 • Het belang van goed licht op kantoor
 • Het belang van goed licht op kantoor
 • Het belang van goed licht op kantoor
 • Het belang van goed licht op kantoor
 • Het belang van goed licht op kantoor
Inschrijven Nieuwsbrief