Ontwerpen doe je straks met een VR-bril op

Op 26 maart 2018

Rondlopen in een door jou ontworpen gebouw of ruimte kan al lang vóórdat de eerste paal de grond in gaat. Alles wat je daarvoor nodig hebt is een Virtual Reality bril en een goed ontwerp, gemaakt met bijvoorbeeld het programma SketchUp Pro. Orlando Sardaro van Design8 , de Nederlandse importeur van SketchUp Pro, vertelt. “Straks gaan we met zo’n bril op ontwerpen, dat kan niet anders.”
 

SketchUp Pro is een softwarepakket waarmee je in een handomdraai 3D ontwerpen kan maken. Van een interieur, een volledig gebouw of een hele straat. Het wordt gebruikt door architecten, maar ook door de winkelplanners van IKEA en de Bijenkorf. En zelfs door het leger, om kampen te ontwerpen. “Je kunt het zo gek niet verzinnen of er is een 3D model van beschikbaar”, zegt Orlando. “Allemaal geüpload door de gebruikers van SketchUp Pro. Van winkelvitrines tot tanks dus. Ook LEOXX is een fervent uploader. Er is een enorme collectie LEOXX vloeren beschikbaar om mee te ontwerpen.”

Rondlopen in je ontwerp

De techniek die nodig is voor virtual reality heeft zich razendsnel ontwikkeld. “Ik weet nog dat ik een paar jaar gelden voor het eerst een VR-bril opzette”, zegt Orlando. “Dat was al indrukwekkend, maar niets vergeleken met hoe het er nu uitziet. Voor architecten is het wat mij betreft de ultieme ontwerp- en presentatietool. Met zo’n bril op zie jij net iets meer, waardoor je betere ontwerpbeslissingen neemt. En dat geldt ook voor je klanten, die zich een veel betere voorstelling kunnen maken van de ruimte.”

Het blijft niet bij virtueel rondlopen, merkt Orlando op. “Als je meerdere brillen hebt, kun je samen met je klanten in je ontwerp kijken. Dingen aanwijzen, ‘liken’, samen beslissingen nemen. En het ontwerp ter plekke veranderen. LEOXX vloeren met elkaar vergelijken bijvoorbeeld. Kan direct. Zo gaat ontwerpen steeds meer op gamen lijken. Het is een kwestie van tijd voordat we de bril opzetten tijdens het gehele ontwerpproces.”

Workshops

Samen met zijn collega’s geeft Orlando in mei drie workshops SketchUp Pro bij LEOXX. De drie data zitten inmiddels helaas allemaal vol. Degenen die een plekje hebben weten te bemachtigen, kunnen een hands-on workshop verwachten. “We gaan gewoon aan de slag. Als je geen ervaring hebt, laten we je zien hoe het programma werkt. Heb je al wel ervaring, dan kunnen we je helpen met de details. Even kijken of je nog goed bezig bent.”

Heb je een plekje weten te bemachtigen voor één van de SketchUp Pro workshops in mei en ben je na het lezen van dit artikel nieuwsgierig geworden naar virtual reality? Goed nieuws! Orlando neemt een VR-bril mee.

  • Ontwerpen doe je straks met een VR-bril op
  • Ontwerpen doe je straks met een VR-bril op
  • Feel free to contact

    Feel Free
    to contact

  • Ontwerpen doe je straks met een VR-bril op
  • Ontwerpen doe je straks met een VR-bril op
Inschrijven Nieuwsbrief