Vloerkoeling: LEOXX-vloeren maken het verschil

Op 23 oktober 2018

In de hete zomermaanden snakken werknemers naar een koele ruimte om in te werken. Ook op anderen momenten in het jaar moet de temperatuur continue en aangenaam zijn. Hiervoor is een elegante en duurzame oplossing beschikbaar: vloerkoeling. Een onderwerp waar nog weinig over bekend is, maar dat de komende jaren het verschil kan gaan maken.

LEOXX is niet alleen voor vloerverwarming, maar ook voor vloerkoeling de aangewezen sparringpartner. Hoewel het onderwerp volgens Erik van Staverden, accountmanager bij LEOXX, nog in de kinderschoenen staat, verwacht hij dat het thema vanuit duurzaamheidsoogpunt veel terrein gaat veroveren. “Het LEOXX-pakket is zeer divers. We zijn altijd in staat om functionaliteit en esthetica in balans te brengen.”
 

Verwarmen en koelen met dezelfde vloer

Vloerkoeling is een prettige manier van klimaatbeheersing – het wordt wel eens vergeleken met de zomerse koelte in kerkgebouwen. Het principe achter vloerkoeling verschilt niet eens zo veel van vloerverwarming. Ruimtes die je met vloerverwarming goed kunt verwarmen, kun je in de regel even goed koelen. Het succes van vloerkoeling laat zich vangen in de warmtegeleidingscoëfficiënt of RC-waarde van het gebruikte vloertype. “Vanuit daar slaan installatiebedrijven aan het rekenen om het gewenste koudebereik te bereiken. Hoe lager de RC-waarde van de vloerbedekking, des te beter de omgeving op de kou reageert die in de vloer wordt opgebouwd. De vloerbedekking bepaalt dus voor een groot deel hoeveel kou wordt doorgelaten”, schetst Erik.

Over het algemeen wordt voor vloeren in combinatie met vloerverwarming een maximale RC-waarde van 0,10 m2 K/W geadviseerd. Dat geldt ook voor vloerkoeling. LEOXX beschikt over veel vloerbedekkingen die aan deze eis voldoen. Harde vloeren zoals vinylvloeren scoren het beste met vloerkoeling, gevolgd door dunne weeftapijten. Tapijttegels hebben een te hoge isolatiewaarde vanwege hun vrij dikke rug.

Vloerverkoeling vraagt om vakkundige aanpak

Het koelen van ruimtes met vloerkoeling vraagt wel om een uiterst vakkundige aanpak, omdat je met een aantal natuurkundige verschijnselen te maken hebt. Wanneer warme, vochtige lucht tot onder het dauwpunt afkoelt, zal de waterdamp in de lucht condenseren. Vocht dat in een warmte ruimte geen uitweg vindt, zal vervolgens neerdalen in de vorm van druppels. Condensatie ligt dus op de loer.

Zo kun je onbedoeld vocht in een vloer creëren, wat natuurlijk niet goed is voor het behoud van de vloer en wat bovendien de werking van het vloerkoelingssysteem belemmert. Bovendien is het bij vloerkoeling een uitdaging om de kou in de ruimte gelijkmatig te verdelen – warmte stijgt immers op en kou daalt. Erik: “Je krijgt de kou niet zomaar op de hoogte waar de hitte zich bevindt.” Lachend: “Wanneer dat niet lukt, maak je op warme zomermaanden in ieder geval wel vrienden met de onderburen.”

Constantere temperatuur met vloerverkoeling

Erik merkt op dat vloerkoeling het meest tot zijn recht komt in ruimtes waarin voor langere tijd wordt gevraagd om een constante temperatuur. Condensvorming is minder aan de orde als je controle kunt uitoefenen op omgevingsfactoren en grote temperatuurschommelingen voorkomt. Vloerkoeling zal volgens hem vooral voor nieuwbouw- en renovatieprojecten een interessante overweging zijn, mits rekening wordt gehouden met de volgende vier factoren:
 

 • de bestaande isolatieschil
 • de zonwering voor de glaspartijen
 • de gewenste koeling
 • het dauwpunt

Verschillende bedrijven, verschillende toepassingen

Erik legt uit dat de toepasbaarheid van vloerkoeling verschilt per bedrijfstype. “In serverruimtes is de gewenste omgevingstemperatuur 365 dagen per jaar gelijk, heb je te maken met een dichte omgeving en zijn de warmtebronnen in de ruimte – feitelijk alleen de warmte die de servers afgeven – ook continu hetzelfde. Vanuit die basis kun je ruimtes prima vanuit de vloer koelen.”

Erik vult aan dat het succes van vloerkoeling ook valt of staat met de gebruikswensen en de ruimtelijke indeling van de te koelen oppervlaktes. “Kijk je naar winkelpanden waar ‘s zomers standaard twee deuren open staan, dan is vloerkoeling alleen niet voldoende om de warmte buiten de deur te houden. Airconditioning werkt dan sneller en effectiever. Dat kun je direct bijstellen voor meer persoonlijk comfort en geeft al binnen een paar minuten een merkbaar verschil. Vergelijk je dat met ruimtes in de ouderenzorg en het onderwijs waar een constante, tot op de graad nauwkeurig reguleerbare temperatuur gewenst is, dan is vloerkoeling juist heel interessant.”

Hij vervolgt: “En spreken we over ruimtes met weinig in- en uitloop, zoals callcenters, dan kunnen luchtstromen gelijkmatiger worden verdeeld dan in werksituaties waar vaker overlegd wordt, de deuren continu open en dicht gaan en de warme buitenlucht naar binnen wordt gelopen.”

Esthetisch veel mogelijk met vloerkoeling

Onder aannemers en projectontwikkelaars heerst over het algemeen grote onbekendheid over de mogelijkheden van vloerkoelingsoplossingen. “Stip op nummer één luidt de vraag: wat is de RC-waarde van je product? Het is vaak echter niet bekend dat er naast de RC-waarde ook veel oplossingen zijn op het vlak van vormgeving.”

Erik spreekt van een grote spanningsboog tussen functionaliteit en esthetica en de inkleding daarvan, maar dat LEOXX geen uitdaging uit de weg gaat. “Het LEOXX-pakket omvat een variëteit vloeroplossingen die geschikt zijn voor vloerkoeling. Mede dankzij onze labels Prints van Oranje en Caracterr kunnen we veel keuzevrijheid bieden in kleur en totaal design, wat ons ons uniek maakt. Dat daarbovenop nu een criterium als vloerkoeling bijkomt – wat natuurlijk invloed heeft op de productkeuze – doet daar niet aan af. Als een klant bijvoorbeeld vraagt om een appeltjesgroene vloer die moet lijken op een zachte vloerbedekking, dan kunnen we ook een harde vloer met tapijtdessin leveren. Die doet voor het oog écht niet onder voor tapijt en is ook makkelijker in onderhoud.”

LEOXX is klaar voor de toekomst

De accountmanager verwacht dat er vanuit duurzaamheidsdenken en kostenbesparing iets groots staat te gebeuren. “Er is een enorme bak energie nodig om de binnentemperatuur in ruimtes op tropische dagen van 31°C naar 21°C graden terug te dringen. Dat kun je voorkomen door die temperatuur al vanaf het begin van het jaar in te regelen. Dan heb je slechts een klein beetje aardwarmte nodig om op temperatuur te blijven. Zeker als je dan ook ‘s zomers de zon buiten de deur houdt met een zonwering en een isolatieschil”, tipt hij tot slot. 

LEOXX is in elk geval klaar voor de toekomst. Laat je niet beperken in de productkeuze in combinatie met vloerkoelingssystemen.

Feel free!

Feel free to share
 • Vloerkoeling: LEOXX-vloeren maken het verschil
 • Vloerkoeling: LEOXX-vloeren maken het verschil
 • Feel free to contact

  Feel Free
  to contact

 • Vloerkoeling: LEOXX-vloeren maken het verschil
 • Vloerkoeling: LEOXX-vloeren maken het verschil
Inschrijven Nieuwsbrief